top of page

Veel Gestelde Vragen

Zijn dromen altijd betekenisvol?

Nee, niet alle dromen zijn betekenisvol. Maar wanneer het het waard is om een droom te onthouden, wanneer je het gevoel hebt dat het iets betekent, dan betekent het meestal iets. In het dagelijks leven onthoud je namelijk ook enkel de belangrijke dingen. Dus wanneer je het gevoel hebt dat je droom iets betekent, dan heeft het betekenis.

Welke onderwerpen in dromen zijn betekenisvol?

Dromen over: aangevallen worden, sterven, een huis, een doolhof, verdwaald zijn, een kind, een kwaadaardige vrouw, een mooie vrouw, een oude man/vrouw, een berg, dieren, een cirkel, ergens naar beneden gaan (een kelder of oceaan bijvoorbeeld), een ei, zaad etc. etc. 

Hoe heb je geleerd om dromen te interpreteren?

Allereerst, door veel te lezen van Carl Jung, Marie-Louise von Franz, mythen, sprookjes en meer. Daarbij heb ik veel geleerd van de lezingen van Jonathan Pageau. Ik begon patronen te zien en ik begon de betekenis van de symbolen en archetypen te begrijpen. Na een tijdje kreeg ik zelf hele intense archetypische dromen en ik kon ze begrijpen! Daarbij besefte ik dat ik een intuitie heb die ik ook kan gebruiken. Al deze dingen samen zorgen ervoor dat ik dromen kan interpreteren. 

Is er ruimte om tijdens een sessie meer dan een droom te bespreken?

Natuurlijk! Mits de tijd dat toestaat. Tijdens een sessie sta ik volledig tot je beschikking. We kunnen meerdere dromen bespreken, maar we kunnen ook persoonlijke zaken op een verdiepende manier bespreken. Het doel is uiteindelijk om een goed begrip van je onderbewuste te krijgen. 

Hoe kan ik (beter) mijn dromen onthouden?

Dromen onthouden gaat vooral om het geheugen. Als je problemen hebt met het onthouden van dromen, probeer dan je geheugen te trainen. Loop een kamer binnen, kijk om je heen, sluit je ogen en probeer zoveel mogelijk details voor de geest te halen. Iets anders dat je kan trainen is het bewust wakker worden. Wanneer je ontwaakt, maar nog niet helemaal wakker bent, probeer je dan bewust te worden van je gevoel en je gedachten. Deze dingen kunnen je helpen om dromen beter te onthouden. 

Moet ik mijn dromen opschrijven?

Ja. Of je kan ze opnemen op je telefoon natuurlijk. Het beste moment om een droom vast te leggen is wanneer een droom nog vers in je geheugen zit, net nadat je wakker bent geworden. Daarbij is het beter om een serie aan dromen vast te leggen dan een enkele droom. In een serie van dromen kunnen we wellicht patronen vinden die in een enkele droom anders niet zouden opvallen. Daarbij kan je in een serie van dromen duidelijk je psychologische ontwikkeling zien. 

'Het onderbewustzijn is natuur

en de natuur liegt nooit.''

Carl Jung

bottom of page