top of page
lonnekevandeweijer

Symboliek van de Raaf

De raaf heeft vele betekenissen. Allereerst symboliseert het de Noorse god Odin en de Griekse god Apollo, die raven hebben. Odins raven heten Hugin (gedachten) en Munin (geheugen). Odin was alwetend en daarom geloofden mensen dat de raaf of de kraai, die dus aan hem gelinkt zijn, de toekomst konden voorspellen en geheimen konden openbaren. Dit was ook terug te zien in Game of Thrones met de drie-oogige raaf die alwetend was en het verleden, heden en toekomst kon zien.


Wanneer iemand op sterven ligt dan verschijnt er een raaf of kraai, een teken van de naderende dood. De vogel weet namelijk dat de persoon gaat sterven. Daarom verschijnen raven en kraaien ook op het slagveld na de strijd, waarbij zij zich tegoed doen aan de lijken.


In alchemie symboliseert de raaf melancholie en in het Christendom is de raaf de zondaar, of de duivel. Dat is omdat de raaf nooit terugkeerde naar Noach’s ark, maar de witte duif (de heilige geest) kwam wel terug.


Over het algemeen symboliseren vogels de connectie tussen hemel en aarde. Het zijn spirituele wezens. Dat maakt de betekenis van de raaf en kraai tweedelig: ze representeren de dood/duisternis/de duivel, maar ook de connectie tussen de spirituele wereld, God. Je zou kunnen stellen dat de raaf de boodschapper is van de duistere onbekende kant van God. Deze ambiguiteit is niet vreemd. We vinden dit ook in taal: black (zwart) en blak hebben dezelfde wortel maar tegengestelde betekenissen. Hetzelfde geldt voor bad (slecht) en better (beter). En divine (goddelijk) en devil (duivel). Maar denk bijvoorbeeld ook aan act en echt. Dit is hoe je wellicht de raaf kan zien: een symbool van tegengestelde betekenissen die samenkomen in dezelfde wortel.



8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page