top of page

Symboliek van het Paard

Het paard symboliseert vaak het libido. (Sigmund Freud definieert libido als seksuele energie. Carl Jung definieert het als psychische energie.) Het brengt onderbewuste psychische energie naar de oppervlakte.


Het paard als symbool heeft verder nog vele betekenissen, maar ik denk dat de link tussen het paard en de dood, de onderwereld en het vrouwelijke het sterkst zijn.


Heksen (vrouwelijke energie, anima), ook wel 'Lamias' genoemd, rijden op paarden. Vandaar het woord 'nachtmerrie'. Deze Lamias veranderen zelfs in paarden. De duivel en Hel, de Noorse godin van de onderwereld, rijden op paarden met maar drie benen. Hecate, de Griekse godin van de onderwereld, wordt soms afgebeeld met een paardenhoofd en de Valkyries in de Noorse mythologie brengen de doden op hun paard naar de onderwereld.


Het hoefijzer jaagt kwade geesten weg. Daarom hingen boeren altijd hoefijzers boven hun deur. Ze legden soms zelfs een paardenschedel op hun dak zodat dit paard de Lamias (nachtmerries) kon wegdragen.


'Merrie' of 'mare' is gelinkt aan het woord 'mort', wat dood betekent. 'Mara' is Slavisch voor heks en 'mora' is Pools voor nachtmerrie. 'Mare' is Latijn voor zee en 'madre/mater' betekent moeder. Dit is natuurlijk ook gelinkt aan de naam 'Maria' en het woord 'mama'.
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page